OpenWrt/LEDE Project

  • Status Unconfirmed
  • Percent Complete
    0%
  • Task Type Bug Report
  • Category Base system
  • Assigned To No-one
  • Operating System All
  • Severity Low
  • Priority Very Low
  • Reported Version openwrt-21.02
  • Due in Version Undecided
  • Due Date Undecided
  • Private
Attached to Project: OpenWrt/LEDE Project
Opened by Erhan - 08.08.2021

FS#3969 - Low RSSI on MikroTik RouterBOARD hAP ac² with OpenWRT 21.02 (RBD52G-5HacD2HnD-TC) - ipq40xx

Device : MikroTik RouterBOARD hAP ac² (RBD52G-5HacD2HnD-TC)
Software: OpenWrt 21.02
Steps to reproduce
I have been boot with initramfs image v21.02.0-rc3 (r16172-2aba3e9784). Everything is good except wireless performance. When I connect 5GHz wireless with my Iphone and Macbook Pro, RSSI is too low even at near the rooter. When I walk away the rooter connection is lost. Also When I want to connect 2GHz, connection is lost immediately.

Router Informations
ID: RBD52G-5HacD2HnD-TC
FCC ID: TV7RBD52-5ACD2ND
SN: —/925/r2
MAC address: Starts with 74:4D:28
Type: INTL
Plug: EU

root@OpenWrt:~# cat /etc/config/wireless

config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option channel '11'
        option hwmode '11g'
        option path 'platform/soc/a000000.wifi'
        option htmode 'HT20'
        option disabled '1'
        option country 'TR'

config wifi-iface 'default_radio0'
        option device 'radio0'
        option network 'lan'
        option mode 'ap'
        option ssid 'OpenWrt'
        option encryption 'none'

config wifi-device 'radio1'
        option type 'mac80211'
        option channel '36'
        option hwmode '11a'
        option path 'platform/soc/a800000.wifi'
        option htmode 'VHT80'
        option cell_density '0'
        option country 'TR'

config wifi-iface 'default_radio1'
        option device 'radio1'
        option network 'lan'
        option mode 'ap'
        option ssid 'OpenWrt5g'
        option encryption 'psk2'
        option key 'password1234'
root@OpenWrt:~# iwinfo wlan1 assoclist
5E:32:48:9F:08:94  -99 dBm / -112 dBm (SNR 13)  130 ms ago
        RX: 65.0 MBit/s, VHT-MCS 1, 80MHz, VHT-NSS 1      2590 Pkts.
        TX: 351.0 MBit/s, VHT-MCS 4, 80MHz, VHT-NSS 2      3162 Pkts.
        expected throughput: unknown


R1CH commented on 27.09.2021 16:41

I am also having this issue with a fresh 21.02 booted from initramfs, hAP AC2 purchased in May 2020. Looks like an issue with the calibration data? Scanning for my home network, I can't even pick up the 2.4 GHz from 5 meters away and the 5 GHz shows at -105dBm (usually -45dBm at this location on a cellphone). Wireless on both frequencies works fine when booted back to RouterOS.

root@OpenWrt:/sys/firmware/mikrotik/hard_config/wlan_data# ls -al
drwxr-xr-x    2 root     root             0 Aug 31 22:20 .
drwxr-xr-x    3 root     root             0 Jan  1  1970 ..
-r--------    1 root     root             0 Aug 31 22:20 data_0
-r--------    1 root     root             0 Aug 31 22:20 data_2

I have dumped a few hopefully useful files.

EDIT: I see https://github.com/openwrt/openwrt/commit/41b867165d9c31105f6ac0e407b350b4622ad077 was included in 21.02 so it seems new format caldata should already be supported, so I am not sure what's going on here.

R1CH commented on 11.10.2021 22:20

For OP and anyone else following, there's been some discussion and a hopeful fix over on the OpenWRT Github: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/3037#issuecomment-939343607

Loading...

Available keyboard shortcuts

Tasklist

Task Details

Task Editing