OpenWrt/LEDE Project

  • Status Closed
  • Percent Complete
    100%
  • Task Type Bug Report
  • Category Kernel
  • Assigned To No-one
  • Operating System All
  • Severity High
  • Priority Very Low
  • Reported Version Trunk
  • Due in Version Undecided
  • Due Date Undecided
  • Private
Attached to Project: OpenWrt/LEDE Project
Opened by duvi - 08.01.2017
Last edited by Felix Fietkau - 11.01.2017

FS#376 - r2770-af79fdb breaks Mikrotik RB433UAH

After upgrading to r2770-af79fdb or above, Mikrotik RB433UAH doesn’t boot anymore.

Starting from r2770-af79fdb:

[    3.006764] m25p80 spi0.0: pm25lv512 (64 Kbytes)
[    3.011388] Creating 4 MTD partitions on "spi0.0":
[    3.016221] 0x000000000000-0x00000000b000 : "routerboot"
[    3.024182] 0x00000000b000-0x00000000c000 : "hard_config"
[    3.031071] 0x00000000d000-0x00000000f000 : "bios"
[    3.037359] 0x00000000f000-0x000000010000 : "soft_config"
[    3.044352] NAND flash driver for RouterBoard 4xx series version 0.2.0
[    3.050970] rb4xx_nand: write cmd failed, err=-22
[    3.055685] rb4xx_nand: write cmd failed, err=-22
[    3.060387] rb4xx_nand: write cmd failed, err=-22
[    3.065112] rb4xx_nand: write cmd failed, err=-22
[    3.069816] rb4xx_nand: write cmd failed, err=-22
[    3.074562] nand: second ID read did not match ff,00 against 00,10
[    3.080733] nand: No NAND device found
[    3.092586] IP17xx: Found IP175D at ag71xx-mdio.0:00
[    3.098246] libphy: ag71xx_mdio: probed
[    3.416179] ag71xx ag71xx.1: connected to PHY at ag71xx-mdio.0:04 [uid=02430d80, driver=Generic PHY]
[    3.425944] eth0: Atheros AG71xx at 0xba000000, irq 5, mode:RMII
[    3.829843] ag71xx ag71xx.0: connected to PHY at ag71xx-mdio.0:00 [uid=02430d80, driver=IC+ IP17xx]
[    3.839534] eth1: Atheros AG71xx at 0xb9000000, irq 4, mode:MII
[    3.845662] usbcore: registered new interface driver dvb_usb_az6007
[    3.853987] NET: Registered protocol family 10
[    3.862540] NET: Registered protocol family 17
[    3.867116] bridge: automatic filtering via arp/ip/ip6tables has been deprecated. Update your scripts to load br_netfilter if you need th
is.
[    3.879831] 8021q: 802.1Q VLAN Support v1.8
[    3.884273] rb: no calibration data found
[    3.890813] VFS: Cannot open root device "(null)" or unknown-block(0,0): error -6
[    3.898339] Please append a correct "root=" boot option; here are the available partitions:
[    3.906686] 1f00              44 mtdblock0  (driver?)
[    3.911736] 1f01               4 mtdblock1  (driver?)
[    3.916792] 1f02               8 mtdblock2  (driver?)
[    3.921840] 1f03               4 mtdblock3  (driver?)
[    3.926897] Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
[    3.936066] Rebooting in 1 seconds..

One commit earlier, r2769-e307259 still boots OK:

[    3.006723] m25p80 spi0.0: pm25lv512 (64 Kbytes)
[    3.011349] Creating 4 MTD partitions on "spi0.0":
[    3.016182] 0x000000000000-0x00000000b000 : "routerboot"
[    3.024143] 0x00000000b000-0x00000000c000 : "hard_config"
[    3.031033] 0x00000000d000-0x00000000f000 : "bios"
[    3.037317] 0x00000000f000-0x000000010000 : "soft_config"
[    3.044303] NAND flash driver for RouterBoard 4xx series version 0.2.0
[    3.051140] nand: device found, Manufacturer ID: 0xad, Chip ID: 0xdc
[    3.057495] nand: Hynix NAND 512MiB 3,3V 8-bit
[    3.061927] nand: 512 MiB, MLC, erase size: 256 KiB, page size: 2048, OOB size: 64
[    3.069509] Scanning device for bad blocks
[    3.430630] Creating 3 MTD partitions on "NAND 512MiB 3,3V 8-bit":
[    3.436819] 0x000000000000-0x000000040000 : "booter"
[    3.443078] 0x000000040000-0x000000400000 : "kernel"
[    3.449533] 0x000000400000-0x000020000000 : "rootfs"
[    3.456563] mtd: device 6 (rootfs) set to be root filesystem
[    3.462878] mtdsplit: no squashfs found in "rootfs"
[    3.475655] IP17xx: Found IP175D at ag71xx-mdio.0:00
[    3.481213] libphy: ag71xx_mdio: probed
[    3.806176] ag71xx ag71xx.1: connected to PHY at ag71xx-mdio.0:04 [uid=02430d80, driver=Generic PHY]
[    3.815952] eth0: Atheros AG71xx at 0xba000000, irq 5, mode:RMII
[    4.219832] ag71xx ag71xx.0: connected to PHY at ag71xx-mdio.0:00 [uid=02430d80, driver=IC+ IP17xx]
[    4.229537] eth1: Atheros AG71xx at 0xb9000000, irq 4, mode:MII
[    4.235663] usbcore: registered new interface driver dvb_usb_az6007
[    4.243966] NET: Registered protocol family 10
[    4.252493] NET: Registered protocol family 17
[    4.257074] bridge: automatic filtering via arp/ip/ip6tables has been deprecated. Update your scripts to load br_netfilter if you need th
is.
[    4.269790] 8021q: 802.1Q VLAN Support v1.8
[    4.274232] rb: no calibration data found
[    4.280782] yaffs: dev is 32505862 name is "mtdblock6" ro
[    4.286231] yaffs: passed flags ""
[    4.519127] VFS: Mounted root (yaffs filesystem) readonly on device 31:6.
[    4.526981] Freeing unused kernel memory: 244K (80483000 - 804c0000)
Closed by  Felix Fietkau
11.01.2017 12:04
Reason for closing:  Fixed
Project Manager
Felix Fietkau commented on 11.01.2017 09:46

Please try the latest version from my staging tree at https://git.lede-project.org/?p=lede/nbd/staging.git;a=summary

Thanks

Project Manager
Felix Fietkau commented on 11.01.2017 12:04

Fix pushed to master

Loading...

Available keyboard shortcuts

Tasklist

Task Details

Task Editing